La mulţi ani, Miloş Dumbraci!

Azi e ziua de naştere a lui Miloş Dumbraci. Născut la Rîmnicu Vîlcea în 1979, acesta a studiat la un liceu cu profil real, pepinieră de IT-işti şi ingineri, dar a ales calea armelor (Academia Tehnică Militară Bucureşti) şi în prezent „milităreşte” prin capitală. A debutat în februarie 2015 în Gazeta SF, iar de atunci a publicat numeroase proze SF şi fantasy în revistele Gazeta SF, Helion, Nautilus, Fantastica, Ştiinţă & Tehnică. În toamna anului 2016 a publicat culegerea de povestiri Hoţul de moarte şi nuvela Luizienii, ambele la Millennium.

Hoţul de moarte, care adună laolaltă cele mai bune dintre povestirile scrise de Miloş pînă în prezent, a fost de curînd „cartea lunii” pentru Blogosfera SF, un proiect foarte fain iniţiat de un colectiv de bloggeri pasionaţi de F&SF după o întîlnire cît se poate de interesantă desfăşurată la Romcon-ul de la finalul lunii octombrie. Fiecare dintre bloggerii participanţi a citit cartea lui Miloş şi a publicat ulterior o recenzie pe blogul propriu, indicînd însă şi opiniile colegilor de proiect. Iar concluziile au fost cît se poate de pozitive, după cum se poate vedea în citatele de mai jos.

Creațiile lui Miloș Dumbraci acoperă o gamă întreagă de subgenuri, iar melanjul reușit constituie o raritate, cel puțin pentru literatura de profil autohtonă. Singurele reproșuri sunt antropomorfizarea (excesivă) a AI-urilor și divinităților, precum și neîndemânarea în introducerea unor elemente expoziționale. De aceea, sunt interesat de cum o sa arate primul roman al autorului – subtilitatea și eleganța nu ar trebui să fie o problemă, pentru că nu mai există constrângerile date de scurtimea textului. De asemenea, sunt curios dacă densitatea calitativă se va menține la aceleași cote. (Assassin CG)

Fiecare povestire e mai mult decât o evadare, e mai mult decât un joc cu autorul în care scopul tău e să ghicești deznodământul și scopul lui e să te pună pe o pistă falsă. Fiecare povestire te provoacă să gândești, să-ți pui rotițele în mișcare, să te întrebi „cum ar fi dacă…?”. De fapt, fiecare povestire a fost ca o readucere aminte a motivelor pentru care m-am îndrăgostit inițial de genul SF&F: pentru că dincolo de fuga de realitate, dincolo de suspans, te provoacă să-ți pui întrebări, să-ți schimbi perspectiva, să gândești altfel pentru o vreme… sau poate, pentru totdeauna. (Jurnalul unei cititoare)

Una peste alta este un volum cu povestiri din arii diverse, cu lumi care mai de care mai diferită și care funcționează după propriile reguli / legi. Mă bucur mult că acest proiect a început cu Miloș. O fărâmă din fiecare povestire mi-a rămas în suflet la terminarea acestei cărți. Aștept cu nerăbdare următoarea carte scrisă de autorul vâlcean. (Nantan Lupan)

cum într-un volum de povestiri n-ai cum să ai pretenția să găsești doar povestiri pe gustul tău, eu unul mă declar pe deplin satisfăcut de Hoțul de moarte. Așa cum spunea și Laura nu demult, Miloș Dumbraci face parte dintr-o categorie rară de scriitori: este capabil să scrie în mai toate genurile și subgenurile, mișcându-se cu lejeritate și creând personaje memorabile indiferent că e vorba de fantasy, de SF „old-school” sau de cyberpunk, de post-apocalipse sau de călătorii în timp, ori de horror sau dark-fantasy. Aceste lucruri îl plasează pe Miloș Dumbraci, în opinia mea, pe primul loc în categoria „debutul anului.” (FanSF)

o să primiți câte un pic din toate când citiți povestirile lui Miloș Dumbraci. Și da, a avut dreptate. Avem gusturi similare. Cam 80%. Dar important a fost că nu m-am plictisit. Pentru că asta este un criteriu important atunci când citești ceva. Dacă creierul mi se plimbă pe câmpii în mijlocul unei fraze, atunci las cartea și nu mă mai apuc de ea. Vă invit să vă convingeți că am dreptate (sau nu). (Cu mintea la SF)

Nu doar bloggerii implicaţi în proiect au avut cuvinte de bine despre Miloş Dumbraci şi Hoţul de moarte. Alte opinii au venit de la Laura Sorin aka DreamingJewel, care s-a declarat o fană a lui Miloş şi în cele spuse la lansarea volumului, dar şi de la Kyo, unul dintre bloggerii de la CititorSF:

Hoțul de moarte este volumul de debut al unui autor promițător, poate cel mai promițător dintre debuturile ultimilor ani. Un scriitor dotat cu o imaginație fără frontiere și care refuză să se cantoneze într-un gen anume. Aici găsiți de toate: cyberpunk, dark (very dark) fantasy, inteligențe artificiale, realități virtuale, povestiri de război, prim contact. Remarcabilă mi se pare capacitatea lui Miloș Dumbraci de a crea lumi credibile și foarte amănunțite în oricare dintre genurile sau subgenurile în care scrie, o aplecare asupra detaliilor care dă substanță universurilor create. Și întrucât ori de câte ori creezi un univers nou ca scriitor lași în el o parte din tine sau mori puțin, ca să folosim o vorbă mare, mulți evită să se scufunde atât de adânc atunci când scriu o simplă povestire. Or tocmai asta face diferența dintre un scriitor ok și unul bun. (Biblioteca Babel)

Sunt povesti usor de digerat, dar nu lipsite de inteligenta, cu miza si idei originale, rasturnari de situatii si actiuni surprinzatoare, pe directie clasica, cu intrigi si planuri bine construite, ce reusesc sa fie transmise cu usurinta, si aici sunt sigur, pe intelesul oricarui cititor. […] Mi se pare un volum de povestiri excelent si este cu atat mai surprinzator cu cat sunt cuprinse povestirile din anul de debut al scriitorului. Nu stiu in ce directie o va apuca cu romanele si seriile ce sunt in plan, insa din punct de vedere al cadrului si ideilor expuse in povestiri, potential exista. Ramane doar la latitudinea scriitorului  (si a redactorului, nu?! ca de cele mai multe ori se uita si de el- si aratam cu degetul doar spre scriitori – it`s a team effort baby!) daca va reusi, sau nu, sa confirme. (CititorSF)

Nu-i chiar de colo ca un volum de debut să strîngă atîtea cuvinte de bine într-un timp atît de scurt după lansare. Îi urăm aşadar lui Miloş Dumbraci mult succes, sănătate şi inspiraţie, căci se pare că de cititori entuziaşti nu duce lipsă. La mulţi ani, Miloş!

1587total visits,3visits today

1 Comment

  1. Mulțumesc pentru urări, Horia, mulțumesc editurii pentru că a crezut în carte și tuturor cititorilor, bloggeri sau nu, pentru că au lecturat-o

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

© 2017 Millennium Newsblog

Theme by Anders NorenUp ↑